De Klankwerpers (work in progress)


KLINK, BREEK, ZWEEF

Een speeltuin van beweging en klank: componist Arthur Wagenaar, jongleur Guido van Hout en instrument-ontwerper Dianne Verdonk bundelen hun krachten en ontwerpen een serie nieuwe muziekinstrumenten die wordt bespeeld door jongleren en objectmanipulatie. Denk aan rondvliegende en uitversterkte windvangers, langzame slingers met resonerende veren, waggelende klokken en tikkende tollen. Maar ook aan sensoren die de draaiing van kegels meten en vertalen in klank, of de impact van een bal registreren en als trigger voor samples gebruiken. Jongleren hoorbaar, muziek zichtbaar!

Na een reeks concertante tests in het najaar van 2019 worden de instrumenten gebruikt in een circusvoorstelling over patronen doorbreken en de kunst van het loslaten. Arthur, Guido en Dianne worden dan versterkt door nog twee muziekjongleurs, in regie van Joeri Vos (Veenfabriek).  On tour en te boeken vanaf april 2020. Er komen twee versies: voor binnen (ca. 60min., vanaf september 2020), en voor buiten (ca. 25min., vanaf april 2020) .

Een jongleur mag van oudsher beslist geen fouten maken, moet zo veel mogelijk ballen in de lucht houden en vooral niks laten vallen. De patronen moeten in elkaar passen als perfecte Zwitserse klokken. De levens van veel jonge mensen komen maar al te vaak hier op neer.

Maar bij ons is jongleren juist de kunst van het loslaten, van het doorbréken van patronen. Alles uit je handen laten vallen en zien wat er gebeurt. Zoeken of de zwaartekracht en de tijd vrienden kunnen zijn in plaats van achtervolgers. Proberen met een kinderlijke, speelse blik te kijken. Om te zien of het anders kan: losser, vrijer, in het moment. Spelen als tegengif voor de groeiende focus op prestatie, prestige en dichtgetimmerde schema’s.

KLINK, BREEK, ZWEEF is de nieuwe productie van Goed Bezig!, de stichting van componist Arthur Wagenaar (Stads/Einder, Close Call). In coproductie met Gaudeamus Muziekweek, Veenfabriek, en Werkplaats Diepenheim/ Stichting Kunsten op Straat.

Contact: guidovanhout@gmail.com / post@arthurwagenaar.nl