Guido jongleert zijn salaris bij elkaar


Interview door Bert Slenders

Door te blijven geloven in het idee: ‘Ik ga van jongleren mijn werk maken’, kan Guido van Hout sinds vijf jaar als ondernemer rondkomen met het geven van workshops, optredens en lessen. Guido: “De basis van jongleren is één bal gooien van de ene naar je andere hand. Er zijn heel veel manieren om die taak te volbrengen, tijdens dit leerproces kom je jezelf tegen.”

Guido van Hout tijdens een van zijn shows (bron: https://www.guidovanhout.eu)

Leer mij dat truckje ook
“Op mijn zeventiende kwam mijn broertje terug van een schoolreis waar hij had leren jongleren. Ik wilde dat toen ook kunnen.”, vertelt Guido. Hiermee ontstond een hobby voor de Eindhovenaar die steeds belangrijker in zijn leven zou worden. “Rond mijn 21
e besloot ik: van jongleren kan ik best mijn beroep maken. Ik werd immers al best vaak gevraagd voor optredens.” Zijn besluit nam hij tijdens de universitaire studie muziekwetenschappen die hem steeds minder interesseerde . “Doordat ik hierbij veel moest analyseren ging ik veel in mijn hoofd zitten. Door te jongleren kon ik weer terugkeren naar mijn lichaam.”

Stapje voor stapje
De studie maakte hij af, maar bleef vastberaden om zijn heil te zoeken in het jongleren. Dat motiveerde hem om naar scholen in België en Zwitserland te gaan. “Ik leerde hier over theater, dans en beweging en vond dat ik die elementen goed kon gebruiken bij het jongleren.” Het zonnige Gran Canaria leek hem vervolgens een geschikte werkplek, al bleek het moeilijk om rond te komen als straatartiest. Terug in Nederland nam hij de tijd om een netwerk op te bouwen en de mogelijkheden te verkennen. “Ik sta nu 9 jaar ingeschreven bij de kamer van koophandel en kan sinds vijf jaar als zelfstandige rondkomen.”

Metaforische workshops
Hoe verdiend deze ballentoveraar nou eigenlijk zijn geld? “Ik word regelmatig door bedrijven gevraagd die met veranderingsprocessen zitten, zoals een reorganisatie of een fusie. Ik krijg dan bijvoorbeeld een groep werknemers voor mij die meer zelfsturing krijgen. Zij zijn gewend dat beslissingen van bovenaf komen, maar met een jongleeroefening laat ik ze als team zelfstandig een taak oplossen.” Tijdens een workshop laat Guido de deelnemers inzien dat een team zo sterk is als de zwakste schakel en hoe je bepaalde gewenningspatronen kunt doorbreken. En als metafoor hiervoor gebruikt hij het gooien van balletjes. “De manier waarop je een bal van je ene naar je andere hand gooit, zegt wat over jou als persoon.

Investeren in bewegingskunst
Guido bedenkt ook shows waarbij hij zijn kunsten laat zien aan een publiek tijdens bijvoorbeeld een cultureel festival. “Ik vind het belangrijk om in een voorstelling iets te raken in mensen. Dat is iets anders als ‘Kijk eens hoe knap ik ben’.” Hierbij past hij ook zijn kennis toe over muziek, theater en bewegingskunst. Een mooi voorbeeld hiervan is zijn vertraagd jongleren act. Dit is ontstaan uit een van zijn vele uitprobeersels. “Zo’n zestig dagen per jaar ben ik aan het werk met workshops of optredens. De rest van het jaar ben ik vooral bezig met trainen en investeren. Daarbinnen ben ik bezig om dingen te maken die ik mooi vind, of dat iets oplevert en of dat een groot publiek aanspreekt? Dat zou mooi zijn, maar dat is niet mijn oorspronkelijke doel.”

tekst: Bert Slenders (https://www.facebook.com/bert.slenders.3?fref=ts)